Polskie pierogi i serbski burek – to było smakowite spotkanie dwóch kultur w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4. Wspólne gotowanie uczniów piotrkowskiego Gastronomika i serbskiej Szkoły Technicznej w Zagubicy odbyło się w ramach dorocznej wymiany młodzieży.

Zapach świeżo lepionych pierogów mieszał się z aromatem chrupiącego burka – w środę (8 października) szkolną kuchnią rządzili uczniowie Gastronomika i Szkoły Technicznej w Zagubicy, miasta partnerskiego Piotrkowa Trybunalskiego.
Wspólne gotowanie i rozmowy o tradycjach kulinarnych to część dorocznej uczniowskiej wymiany między partnerskimi miastami, którą piotrkowski Gastronomik prowadzi już od 2017 roku. W ramach tego programu uczniowie mają okazję poznawać kulturę, tradycje, kuchnię i życie na Bałkanach i w Polsce. Goście z serbskiej Zagubicy mieli też okazję zwiedzić Piotrków i nasz region.
Podczas wspólnych warsztatów młodzież przygotowała tradycyjne potrawy z obu krajów – były pierogi z trzema różnymi nadzieniami, zupa gulaszowa, słodki jabłecznik i oczywiście serbski burek z mięsem.
ZSP 4 to jedyna szkoła z profilami gastronomicznymi w Piotrkowie Trybunalskim, która kształci młodzież zarówno w technikum, jak i szkole branżowej. W środowych warsztatach udział wzięli uczniowie Technikum Gastronomiczno-Usługowego i uczniowie nowo powstałej branżowej szkoły II stopnia.